• Admin

SPİRULİNA - ASRIN SÜPER GIDASI

SPİRULİNA nedir? İnsana Yeniden Keşfettirilmiş Asrın Sağlık Kaynağı ....



Spirulina mavi yeşil mikroskobik bir yosun türüdür. Aslında ona biliminsanları asrın süper gıdası deseler de, geçmişi yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. 1500’lü yıllardan kalan kaynaklara baktığımızda Aztekler tarafından kullanıldığı bilgisine ulaşıyoruz. Azteklerden kalan eserler arasında spirulina toplayan kadınların resimleri vardır.

Ayrıca Afrika’da Çad gölü kıyısında yaşayan Kanembu kabilesi yerlileri de bu besini çok eski çağlardan beri kullanmaktadırlar. Avustralya Aborjinlerinin dayanıklılığında epey çok tükettikleri Spirulina'nın önemli etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Bilimsel anlamda spirulina üzerine çalışmaların başlaması ve ticari anlamda kültürlerinin yapılması 1963 yılında Fransız Petrol Araştırma Enstitüsü tarafından olmuştur.

Daha sonra NASA astronotlarına besin tableti yapılması amacıyla bu yosun çeşidi üzerinde çalışmalar yapmış.2000’li yıllarla birlikte Birleşmiş Milletler ve Dünya Tarım Örgütleri tarafında bu besinin hem çocuklar hem de yetişkinler için çok faydalı olduğu kabul edilmiştir. Amerika, Japonya, İsrail, Tayvan, Tayland gibi ülkelerde üretilen spirulina'nın üretimi ülkemizde de başarılmıştır. Nedir ki bu başarı demeyin; örneğin İsrail sıcak iklimine rağmen bunu başaramamıştır! Çünkü spirulina yetiştiriciliği özel koşulları ister...

Spirulina, en güzel 35–37 ºC arası olan ortamlarda yetişebilen bir mikroalg türüdür. Amerika ve Afrika’daki bikarbonat içeriği yüksek alkali göllerde doğal olarak rastlanır. Özellikle sıcak havalarda sığ göllerde yoğun olarak ürer. Fakat bu tip ortamlarda, hücrelerinde istenmeyen ağır metaller birikebilir. Bu yüzden yaygın kullanım için, spirulina sera gibi daha yapay ve hassas ortamlarda üretilir. Ürün burada, hücre içinde bulunan protein, pigment ve minerallerin zarar görmemesi için en kısa sürede ve uygun sıcaklıkta kurutulur.


* Basit bir su yosunu görüntüsündeki spirulina, doğadaki en zengin biyolojik değerde bitkisel proteine sahip olan besindir. İçerdiği protein oranı %65 dir ki bu rakam en yakın rakibi olan soya fasulyesinin yaklaşık 2 katıdır. Doğadaki en zengin organik demir oranına sahiptir. Ispanaktan 58, dana ciğerinden 28 kat daha fazla demir içerir. Doğadaki en zengin B-12 vitaminine sahip besindir. En yakın takipçisi dana ciğerine göre 2-6 kat fazla B-12 vitamini içerir. Bilindiği gibi B-12 vitamini kırmızı kan hücrelerinin yapımında ve sinir sistemi fonksiyonları için gereklidir.


* Doğadaki en zengin antioksidan kaynaklarındandır. Vitamin B-1, B-5 ve B-6, mineraller olarak çinko, magnezyum ve bakır, aminoasitlerden methionine ve süper antioksidan olan beta-karoten, E vitamini ve selenyum içerir.


* Doğadaki en zengin E vitamini içeren besindir.En yakınındaki buğday filizinden 3 kat yaklaşık daha fazla E vitamini içerir.


* Doğadaki en zengin Gamma Linoleik Asit (GLA) içeren besindir. En yakın çuha çiçeğinden 3 kat fazla GLA içerir. GLA yağ birikintilerinin çözülmesini sağlar. Böylece kalp rahatsızlıklarının önlenmesinde rol oynar ve kötü kolesterolü düşürür.


* %1'lik klorofil oranıyla en yüksek klorofil içeren besinlerdendir. Yeşil rengi içerdiği magnezyum iyonundan gelir.


* Sütten kat kat fazla kalsiyum içerir.Kalsiyum kemikler ve nöral iletim için gereklidir.

Ayrıca ABD Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI) spirulina'daki sulfolipitlerin düzenli dozlarda alınmasının anti-viral faaliyetleri hızlandırdığını, bağışıklık sistemini teşvik ettiğini, böbrek toksisitesini ve radyasyon kaynaklı hastalıkların şiddetini azalttığını belirlemiştir.


Rahatlıkla sindirilebilen Spirulina, gastrit, ülser gibi mide rahatsızlıklarında destek tedavi olarak önerilir. .Mide ameliyatları sonrası hastalara ilk besin olarak Spirulina verilmesi halinde ameliyat komplikasyonlarının en aza indirgendiği de belirlenmiştir. Spirulina ilaç olmadığı için kullanımda bir üst sınır yoktur, çünkü o bir besin maddesidir, istediğiniz kadar tüketebilirsiniz.

Yosun, bazı zehirlenmelerde de etkilidir. Özellikle radyasyon düzeyini düşürücü etkisi, bilim insanlarına cazip gelmektedir. Çernobil kazası sonucu yüksek radyasyon almış çocuklar üzerinde yapılan deneylerde başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Bu yosunla beslenen çocuklarda radyasyonun diğerlerinden daha çok düştüğü saptanmıştır.


Yosun, krem, maske, sabun, şampuan ve cilt renklendirici ürünlerde kullanılabilmektedir. Araştırmalar, yosunun cilt metabolizmasını desteklediğini ve keratin oluşumunu önlediğini gösteriyor. Cilt yanıklarında da tedavi edici etkiye sahiptir.


Spirulina düzenli kullanıldığında ağız ve vücut kokularını da yok eder.

Doğal yeşil rengi gıda boyası olarak kullanılabilir. Elde edilen gıda boyası, hem besleyici hem de zararlı değildir.

Yosun, ilaç yapımında da kullanılmaktadır. Bazen direkt bazen de içeriğinden ekstrakte edilen karoten, fikosiyanin, ksantofil, linoleik asit gibi maddeler ilaçlara katılmaktadır.

Yosunların bir özelliği de besin olarak suda bulunan nitrat, fosfat, amonyum gibi tuzları bünyelerine alarak organik hale dönüştürmeleridir.


Spirulina ile atık sular temizlenebilirsiniz. Özellikle atık suların temizlenmesini sağlama özelliği ile bulunmaz doğal bir özelliğe sahiptir.


Bunun yanı sıra kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik eder. Bu nedenle kansızlık sorunu olanlar için de muhteşem bir kaynaktır, spirulina. Ayrıca yine içinde bulunan alfalinolenik asit sayesinde kolestrolün seviyesini düzenlemek, kan basıncını ayarlamak, hücre yenilenmesini sağlamak ve dinamizm kazandırmak gibi görevleri de başarıyla yerine getirir.

0 görüntüleme